Izložbu knjiga „Crnogorska književnost na stranim jezicima“ otvorila je juče u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, doc. dr Aleksandra Nikčević – Batrićević. Na poziv organizatora, direktora NBCG Bogića Rakočevića gosti na otvaranju izložbe bili su mladi nikšićki pjesnici, članovi Književnog kluba “Poenta poetika” – JU “Zahumlje”, koji su imali zapažen nastup.

Ova izložba je iz fondova Nacionalne biblioteke i predstavlja pregled zastupljenosti naših pisaca na drugim jezicima – kroz pojedinačna djela, antologije i izbore zborničkog karaktera.
Bibliotekarka savjetnica Nacionalne biblioteke i autorka ove izložbe, Milenija Vračar je prisutnima kazala, da izložba sadrži, poetska, prozna i dramska djela, prevedena od druge polovine 19. vijeka, do novijih izdanja.

Prvo djelo koje je prevedeno, a koje posjetioci mogu vidjeti u holu Nacionalne biblioteke, je odlomak iz Gorskog vijenaca, Petra II Petrovića Njegoša u izdanju Ruske kraljevske akademije 1871. godine. Nedugo zatim prevođena su i djela Nikole I Petrovića, kao i Primjeri čojstva i junaštva Marka Miljanova Popovića.

Učešće na ovoj izložbi, dali su i mladi pjesnici iz Književnog kluba „Poenta poetika“ iz Nikšića. Ovaj Klub osnovan je u julu 2014. godine i trenutno broji oko 30 aktivnih pjesnika koji nastupaju, pišu, osvajaju nagrade i obilježavaju ovo vrijeme. Cetinjskoj publici svojom poezijom predstavili su se Milena Simonović, Šćepan Popović, Sava Radulović i Slobodan Ivanović.

Predsjednik Književnog kluba “Poenta poetika“ Goran Radojičić, je iskazao zadovoljstvo što je Klub ostvario saradnju sa Nacionalnom bibliotekom “Đurđe Crnojević” učešćem u otvaranju pomenute izložbe.

Članovi KK “Poenta poetika” u NBCG “Đurđe Crnojević” na Cetinju

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *