ROKUMENTARNI DANI je prva filmska revija u Crnoj Gori čiji su fokus muzički dokumentarci. Ova trodnevna manifestacija koja je održana u Nikšiću od 26. do 28. maja, osim premijernih prikazivanja filmova i projekcija arhivskog materijala, obuhvata niz događaja koji ukazuju na organsku povezanost filmske i muzičke umjetnosti i povezuje različite generacije filmofila i audiofila.

                           
Koncept čine tri segmenta. Svaki, kao lajtmotiv, ima jednu pjesmu iz kataloga rok pionira naše zemlje.

DAN I / GLAVOM KROZ ZID (Ružin trn – Bar) – u fokusu je crnogorsko stvaralaštvo od šezdesetih do danas
DAN II / S FELEROM ROĐENI (Osma sila – Nikšić) – pregled odabranih filmova sa ex-YU prostora
DAN III / MIRIS KOSMOSA (Jozef K. – Titograd) – osim nastavka filmske revije, dobar dio programa će se posvetiti strip umjetnosti i starom i pomalo zaboravljenom analognom dobu

 

                      
Uzimajući u obzir činjenicu da je internet medij preko kojeg mladi ljudi prvenstveno dolaze do informacija i preko kojeg sve više prate umjetničku i kulturnu produkciju, isplaniran je i realizovan i dodatni online program.
U subotu i nedjelju (27 i 28. maj) na našim socijalnim mrežama, internet sajtovima i youtube kanalu bila je upriličena vizuelna fešta u kojoj se našlo prostora za video najave festivala, real time pozive za učešće, trejlere filmova sa projekcija, najave i povremena live uključenja sa događaja iz pratećeg programa.Ulaz za sva tri dana i sve sadržaje festivala bio je besplatan.
Projekat se radi u saradnji sa JU Zahumlje, Crnogorskom kinotekom i klubom Blues Brothers Bar, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Rokumentarni dani 2017

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *