Izvor: onogošt.me

Centar Nikšića proteklog vikenda bio je svojevrsna pozornica na otvorenom. Kulturno-istorijsko jezgro Nikšića okupilo je ulične svirače i performere iz raznih krajeva regiona i svijeta.

 

Opšti utisak je da je grad tih dana dobio novu kulturnu dimenziju, a svoje impresije o cijelom događaju za portal Onogošt prenosi i ministar kulture, Janko Ljumović.

Onogost.me: Kako ocjenjujete koncept Festivala uličnih svirača, radi se o programu koji dosad nije viđen u CG?

Ljumović: Primjer inovativne kulturne prakse, koji jedno osvojeno iskustvo urbane kulture i kreativnih pojedinaca prenosi u prostor naših gradova. Organizatori Festivala uličnih svirača uspjeli su u svom cilju, da javni prostor učine prostorom igre.

Onogost.me: Bili ste neposredno u prilici da vidite sve kako to izgleda, Vaš lični utisak o atmosferi, energiji, interakciji sa ljudima?

Ljumović: Atmosfera je bila izuzetna, jer je počivala na dobroj komunikaciji između izvođača i publike, ali i nepublike, slučajnih prolaznika. Svi zajedno smo svjedočili izuzetno uspjeloj kreativnoj interakciji. Prostori grada su dobili novu vrijednost, potencijali Nikšića upravo u kvalitetu njegove urbanističke strukture i plana jesu potencijal da umjetnost bude više zastupljena u javnom prostoru.

 

 

Onogost.me: Ulična umjetnost ovog tipa šta je zapravo donijela, gradu, Crnoj Gori, iz ugla kulturnog konteksta?

Ljumović: Donijela je i donosi novi kvalitet života u gradu, a građanima jaču vezu sa javnim prostorom, koji treba promovisati kao zajedničko dobro, i prostor kreativnih i kvalitetnih sadržaja. Kulturni izrazi u javnom prostoru predstavljaju izazov za programiranje sadržaja različitih aktera. Ulični svirači odražavaju duh mjesta, oni su neizbježna razglednica gradova, i suštinsko je pitanje da li će ideja koja dolazi iz Nikšića biti inspirativna i stimulativna da muzičari iz Crne Gore budu hrabriji i kreativniji da zauzmu prostor javnog prostora, ulica i trgova crnogorskih gradova.

Onogost.me: Bila je ovo prilika da segementi kulture i turizma uvežu na jednom jestu, kakav tu potencijal vidite?

Ljumović: Kultura i turizam su jedno, samo je pitanje koliko ih u praksi prepoznajemo kroz projekte i programe koji su tačke susreta i kulture i turizma.

 

Ministar Janko Ljumović o Festivalu uličnih svirača

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *