JU „Zahumlje“ i Književni klub „Poenta poetika“ u četvrtak 21.12.2017. godine u 19 časova u sali “Zahumlja” organizuju program: Predstavljanje izdavačke djelatnosti Ratkovićevih večeri poezije.

“Zahumlje” i “Poenta poetika” imaju plodotvornu saradnju sa Centrom za kulturu Bijelo Polje i „Ratkovićevim večerima poezije“. Ne samo u književnim programima, nego je uspostavljena saradnja hora „Zahumlja“ sa bjelopoljskim horom. JU „Ratkovićeve večeri poezije“ na crnogorskoj kulturnoj sceni zauzima izuzetno značajno mjesto, prije svega zbog manifestacije koja se organizuje svakog septembra, ali i zbog ostalih aktivnosti koje tokom cijele godine ima ova institucija.

Tokom posljednje decenije 20. vijeka Ratkovićeve večeri poezije su obogaćene simpozijumima koji su bili posvećeni književnom stvaralaštvu i jednom dijelu književno teorijskih i naučnih pristupa tumačenju književnog djela. Koncepcijske novine u Ratkovićeve večeri poezije unijete su 2002. Tadašni ministar kulture Branimir Popović rekao je da su RVP u vrijeme svog nastajanja imale za cilj da kao mjesto susretanja stvaralaca i njihovih aktuelnih poetika budu jedinstveno mjesto valorizacije naše književne scene. Od te 2002. godine Ratkovićeve večeri poezije kreću uzlaznom putanjom. Savremena pjesnička riječ biva sve prisutnija, a iz godine u godinu u Bijelom Polju se okupljaju poznata pjesnička imena iz regiona. Nastavlja se praksa da se u okviru RVP organizuju programi koji osvetljavaju teme iz crnogorske književnosti. Veoma značajan događaj za kulturu Bijelog Polja i Crne Gore je obnavljanje rodne kuće Rista Ratkovića, koje je završeno 2006. Veoma je važan segment izdavačke djelatnosti o kojem će sjutra veče biti riječi sa direktorom RVP Kemalom Musićem i profesorom Radomanom Čečovićem.

Kemal Musić, rođen 1972. godine u Godijevu kod Bijelog Polja. Objavio je knjige priča Zasjeda, Luda kuća, Kad su vukovi gladni biće oštra zima, Priče o malim i velikim čudima (sa Radomanom Čečovićem). Objavio je romane Žig, Nešto nalik punom mjesecu i Nedokazive istine Lameka Ćisuma, Koautor je izbora crnogorske kratke priče Zborno mjesto (sa Bogićem Rakočevićem). Dobitnik je nagrada „Odzivi“, „Avdo Međedović“, „Boško Pušonjić“ i Nagrade Društva crnogorskih novinara Crne Gore za knjigu reportaža. Zastupljen je u školskim i studijskim programima, leksikonima, rječnicima, antologijama i izborima proze. Priče su mu prevođene za francuski, engleski, slovenački i albanski jezik. Direktor je Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“ u Bijelom Polju.
Radoman Čečović (1979, Pavino Polje) profesor srpskog jezika i književnosti. Objavio je dvije knjige: „Krivotvorene pjesme“ i „Priče o malim i velikim čudima“ (sa Kemalom Musićem. Radi u Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju.

O izdavačkoj djelatnosti RVP će sa gostima razgovarati mr Goran Radojičić, urednik u JU “Zahumlje”.

Predstavljanje izdavačke djelatnosti Ratkovićevih večeri poezije

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *