07. decembra u 19h u sali “Zahumlja” biće upriličena promocija zbirke pjesama “Prije objave” crnogorskog pjesnika i urednika časopisa za književnost i kulturu “Script” Djordje Scepovic. O knjizi će govoriti mr Marijana Terić i mr Goran Radojičić. Stihove će govoriti dramski umjetnik Miro Nikolić i autor.

mr Marijana Terić
Poezija Đorđa Šćepovića predstavlja izuzetno karakterističan pogled na aktuelnu društvenu stvarnost u kojoj dolazi do rasipanja ili poremećaja unutrašnjih stanja čovjeka kao bića koje teži da utiče ili primijeni svijet u kojem se nalazi.
Šćepović je u književnosti prepoznat kao mladi pjesnik prkosnih strofa, snažnoga i iskrenoga pobunjeništva, koji je prisutan u antologijskim izdanjima i zbornicima. Da kvalitet njegove poezije nadilazi granice svoje zemlje svjedoči podatak da je prevođen na engleski, mađarski i slovenački jezik.

mr Goran Radojičić
Šćepovićeva poezija počiva na imagološkim principima, na isticanju različitosti i iznad svega na motivu Drugosti koji je izuzetno naglašen, naročito i najočiglednije upravo u pjesmi Golem. Tradicionalni multietnički sklad našeg društva suštinski ne postoji, on je mit, varka, zaloga nekim nemoćnim i slabašnim ljudima. Strah od različitoga, pa makar nam bio i u kući, a tek od Drugoga, pa makar čitav vijek živio pored nas, usložnjava mogućnosti recepcije nivoa razvijenosti crnogorskoga društva. A Šćepovićev se lirski subjekat bori protiv nazadnog, iskompromitovanog i bolesnog svijeta koji baštini mitove o vrijednostima multietničkog i građanskog, i stvarnosti koja baštini tradiciju stvaranja stotina hiljada “tamničara (u meni jednom veći užas obitava/ u meni jednom/ legije demona nastanjene/ u jednom meni/ s ključevima mojih kazamata/ u rukama koje nijesu moje)”.

Promocija knjige poezije “Prije objave” Đorđa Šćepovića

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *