U subotu 10. februara,   u 18h u sali “Zahumlja” organizovana je tribina posvećena poeziji jednog od najvećih i najznačajnijih pjesnika-pjevača Vuka Karadžića Tešanu Podrugoviću. Nikšić je imao moralnu obavezu, ali i zadovoljstvo da bude domaćin ove tribine i iz razloga što je Tešan Podrugović porijeklom iz sela Kazanci, Golija, opština Nikšić.

Na tribini je istaknuto da je Tešan Podrugović Vuku kazao 25 epskih narodnih pjesama i dvije pripovijetke koje je kasnije Vuk po sjećanju pisao, a među kojima je i nadaleko poznata narodna pripovijetka “Međedović”. Zanimljiv je podatak koji nalazimo kod Vuka da je Tešan znao još barem 100 pjesama o hajducima, uskocima i borbama. Pjesme i pripovijetke koje je Vuk zapisao od Tešana vrhunskog su književnog i umjetničkog dometa i daju nam za pravo da o Tešanu Podrugoviću govorimo kao o pjesničkom geniju koji je svojim djelovanjem višestruko obogatio narodnu književnost.

Na tribini su govorili prof. dr Novak Kilibarda, prof. dr Ljiljana Pajović-Dujović i mr Aleksandar Čogurić. Organizatori ovog programa su Književni klub “Poenta poetika” – JU “Zahumlje” i JU Narodna biblioteka “Njegoš”, a na inicijativu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

 

Književna tribina o poeziji Tešana Podrugovića

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *