U ponedjeljak, 09. jula, u IPC Tehnopolis u 20h, biće održana tribina „Kultopis“, čiji će gost biti prof. dr Milenko A. Perović, dok će moderator biti Vlatko Simunović, novinar i publicista.
Organizator je JU „Zahumlje“, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2018.
Ulaz je slobodan.

Milenko A. Perović (Vrbas, 14. novembra 1950), crnogorski filozof. Većinu knjiga i radova posvetio je problematici istorije filozofije, etike i praktičke filozofije. Hegelova filozofija je njegova stalna filozofska preokupacija.
Rodio se u Vrbasu (Vojvodina), u kome je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Maturirao je 1969. godine. Studije filozofije završava u Beogradu 1974. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom »Vrijednosni sistem i moralna svijest malograđanstva«, pod mentorstvom Milana Kangrge, odbranio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984. godine.
Od 1987. godine, kada je izabran za docenta filozofije, do odlaska u penziju 2016. godine radio je kao profesor filozofskih predmeta (etika, filozofija njemačkog idealizma, praktička filozofija, antička filozofija, filozofija prava, filozofija ekonomije) na Odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Osnovao je Studijsku grupu za filozofiju i Katedru, a potom i Odsek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1988. godine.
Utemeljio je magistarske i doktorske studije filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Suosnivač je filozofskog časopisa »Arhe« koji izlazi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 2004. godine.
Suosnivač je Bioetičkog društva Srbije koje djeluje od 2008. godine.
Bio je predsjednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika koja je 2010. godine objavila Pravopis crnogorskoga jezika i Gramatiku crnogorskoga jezika.
Objavio je oko sto pedeset filozofskih članaka, preko pet stotina kolumnističkih članaka, kao i 20 knjiga na srpskohrvatskom, odnosno, crnogorskom jeziku.

Kultopis – Milenko Perović

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *