U sali JU “Zahumlje” sinoć je, u organizaciji Književnog kluba “Poenta poetika” – JU “Zahumlje” a u susret Svjetskom danu poezije, priređena promocija zbirke pjesama “Doba” Đorđa Šćepovića.

Autor je u razgovoru sa Goranom Radojičićem govorio o posljednjoj zbirci, temama i motivima koji su zaokupljali njegovu pažnju dok je pisao knjigu, motivima da stvara, nadama koje kao pjesnik gaji, ali i koncepciji knjige koja se dijeli na dva ciklusa. “Doba” obiljažavaju tri doba i jedno međuvrijeme, dok drugi ciklus donosi Pjesme Lenarda Kofmana, autorovog dvojnika. Šćepović svojom poezijom dotiče savremeni trenutak, ali ova poezija ostvaruje aktivan dijalog i sa istorijskim, kao i sa književnom tradicijom, naročito, pjesniku bliskim angloameričkim pjesnicima XX vijeka čiji se uticaj u izvjesnoj mjeri ogleda i u ovoj knjizi.

Šćepović je u susret Svjetskom danu poezije govorio i o poeziji uopšte, (ne)pjesničkim vremenima, krizi čitanja, književnim nagradama, ali i o aktuelnoj crnogorskoj književnoj sceni i o sudbini časopisa Script. Nikšićka publika bila je u prilici da čuje i poeziju iz posljednje zbirke pjesama “Doba” u interpretaciji samog autora.

Promocija “Doba” Đorđa Šćepovića

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *