Slobodan Milatović, pozorišni reditelj, preminuo je 8. marta 2019. godine u 68. godini života u Podgorici. Milatović je rođen 1952. godine u Nikšiću. Režirao je više od 70 predstava. Osnivač je pozorišta DODEST u kojem je radio kao umjetnički direktor 25 godina i režirao najveći broj svojih predstava: Marko Kraljević Superstar, Okovani Prometej, Gospođica Julija, Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju, Gorski vijenac, Hamlet, Večernji akt kod Kazimira S. Maljeviča, Magbet u Njegoševom parku, Modna Revija, Luča Mikrokozma, Vučji do, Đetići u parlamentu, Biciklistički ustanak, Tobelije, Jakvinta kraljica Dukljanska, Beckett Dream… Svoju bogatu umjetničku karijeru ulagao je potspješujući razvoj pozorišne umjetnosti u Crnoj Gori. Utemeljivač je pozorišnih festivala „FJAT“, „FIAT“, „Barski ljetopis“, „Podgoričko ljeto“, „Festival glumca“ u Nikšiću, „Festival novog antičkog teatra – Teuta“ u Kotoru. Osnivač je i predsjednik fondacije Montenegro Mobil Art.

Dobitnik je više međunarodnih pozorišnih nagrada. Imao je status zaslužnog stvaraoca Crne Gore i dobitnik je najznačajnijeg državnog priznanja – Trinaestojulske nagrade. Slobodan Milatović bio je jedna od najznačajnijih figura crnogorske pozorišne scene, vizionar koji je Crnu Goru povezivao sa svijetom, iskreni prijatelj svih pozorišnih ljudi.

U svom rodnom Nikšiću ostavio je izrazit umjetnički pečat. Naime, postavio je veliki broj predstava u „Zahumlju“ i Nikšićkom pozorištu. Saradnja sa JU “Zahumlje” bila je izuzetno plodotvorna.

Igrale su se i među nikšićkom, ali i crnogorskom publikom bile veoma popularne Audijencija, Emigranti, Biciklistički ustanak, Đetići u parlamentu. Sa nikšićkim glumcima među kojima su bili Vojo Krivokapić i Sreto Mitrović, uradio je trilogiju koju su činile predstave  Emigranti, Audijencija i Biciklisti.

Svojevrstan pozorišni maraton desio se 12. novembra 2005. godine u Nikšiću, a nešto kasnije i u Milatovićevom Dodest-u, kada su u jednom danu odigrane sve tri predstave pomenute trilogije.

Milatović je osnivač nikšićkog Festivala monodrame Crne Gore koji je kasnije prerastao u Festival jednog glumca.

 

Slobodan Milatović (1952-2019)

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *