Predstava „Aura“ po dramskom tekstu Sare Đurović i u režiji Nevene Rajković izvedena je na sceni Nikšićkog pozorišta u ponedjeljak 13. maja 2019.
Ovaj projekat predstavlja rezultat koprodukcijske saradnje JU “Zahumlje” Nikšić i Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, Univerziteta Crne Gore.


Projekat je realizovan uz pomoć finansijskih sredstava obezbijeđenih putem Konkursa za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore i Konkursa za sufinansiranje projekata i programa za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva Ministarstva kulture Crne Gore.


Rediteljska eksplikacija:
Velika Britanija, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, u atmosferi otuđenosti i opresije, političkih previranja, pobune mladih i radničke klase, otvorila je prostor za stvaranje novog muzičkog pokreta – post panka. Post pank nastaje kao sredstvo izražavanja bijesa, iskazivanja sopstvene nemoći i otuđenosti od društvenih centara moći kroz prepoznatljiv naglasak na individualno mišljenje i osjećanje.
Kao predstavnik post pank pokreta izdvaja se bend Joy Division koji je svojom muzikom i pjesmama, i burnim, tragično završenim životom frontmena Iana Curtisa, postao legendaran. U našoj predstavi, mi prikazujemo Iana Curtisa kao autentičnu ličnost, osjetljivog čovjeka teške naravi i idejnog vođu benda, i težimo rasvjetljivanju mehanizama koji dovode takvu jednu ličnost do samoubistva. Bavimo se temom društva naspram pojedinca, pitanjem ljubavi, stvaralaštva, zajednice, odnosa unutar zajednice, pitanjem odgovornosti, stradanja i mladosti koja je svojom svojstvenom energijom spremna da ruši sve granice. Vrijeme u predstavi traje pet godina i obuhvata Ianov život neposredno prije burnog perioda rastanka sa ostalim članovima benda i njegovom porodicom, preko burnih godina provedenih na svirkama, preko prvog albuma i probijanja benda na top listama i konačne smrti autora.


U predstavi preovladava melodramska struktura drame i zapleta kao i ljubavni trougao Ian-žena-ljubavnica koji će kao isječak iz života pružiti cjelovitu sliku o tragičnom frontmenu grupe i biti interesantan životni siže o psihičkom i emotivnom rascjepu ličnosti.

Stoga je glavni fokus ove predstave na mladim ljudima, njihovim željama, njihovim dostignućima, njihovom padu i stradanju što se ujedno poklapa sa činjenicom da su i svi glumci koji su angažovani na ovom projektu, takođe mladi ljudi koji instinktivno prepoznaju, osjećaju i razumiju energiju ove priče.


U predstavi igraju:
IAN: Stevan Vuković
BERNARD: Pavle Prelević
ANIK: Jelena Laban
DEBORA: Jelena Šestović
STIVEN: Jovan Krivokapić
PITER: Vukan Pejović


Produkciju predstave potpisuju:
Režija: Nevena Rajković
Dramaturgija: Sara Đurović
Produkcija: Edin Jašarović, Jelena Šoškić i Vojislav Vojo Krivokapić
Reditelj supervizor na projektu: red. prof Branislav Mićunović
Saradnik na glumačkim zadacima: Julija Milačić
Muzika: Nemanja Bečanović
Kostimograf: Marta Garčević
Tehnički koordinator: Zdravko Rosandić
Dizajner tona: Marko Vujačić
Dizajner svijetla: Zoran Vukotić


Specijalnu zahvalnost u realizaciji projekta duguju: Veliboru Damjanoviću, Dragici Milić, Vojislavu Voju Krivokapiću i red. prof Branislavu Mićunoviću na njihovoj angažovanoj pomoći.
Foto: Dejan Kalezić

Odigrana predstava „Aura“

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *