Promocija monografije “Crnogorski kinematografi 1908 – 1914”, autora Luke I. Milunovića održaće se u večeras u 19h u sali „Zahumlja“.

 

Na promociji će govoriti: dr Slavko Burzanović, istoričar, Dragan Perović, publicist Andro Martinović, urednik izdanja i direktor Crnogorske kinoteke I Luka I. Milunović, autor.

Moderatorka večeri biće Kristina Radović.

Monografija predstavlja rezultat napora da se prezentovanjem činjenica sabranih dominantno na osnovu arhivskih i bibliotečkih istraživanja koja traju duže od dvije decenije, javnosti predstavi rad prvih crnogorskih kinematografa i ukaže na stepen i značaj njihovog učešća u kreiranju kulturnog miljea Crne Gore do početka Prvog svjetskog rata.

„Milunović dostojnu pažnju poklanja duhu vremena i opisu stanja u kulturi, umnogome limitiranom opštim prilikama, ukazujući na naš osnovni problem: nedostatak kontinuiteta. U faktografskim crtama, pruža nam pregled bioskopskog repertoara, ali i portrete ličnosti koje su se upustile u nesvakidašnji posao dobavljanja i prikazivanja filmova“, zapisao je urednik izdanja Andro Martinović.

Grafičko oblikovanje uradio je Nikola Latković.

Crnogorska kinoteka ovim izdanjem započinje sopstvenu izdavačku djelatnost.

Organizator programa je Crnogorska kinoteka i JU „Zahumlje“, u okviru Nikšićke kulturne scene.

Zahumlje: Crnogorski kinematografi 1908-1914

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *