POZORIŠTE „ZAHUMLJE“

           Pozorište „Zahumlje“ je u više od 119 godina dugoj istoriji ove Ustanove jedan od najznačajnijih stvaralačkih segmenata i ansambl koji je stvorio izuzetan umjetnički renome koji ova institucija danas uživa na balkanskim prostorima. Pozorište „Zahumlje“ je dobitnik najznačajnih crnogorskih i jugoslovenskih pozorišnih priznanja, budući da je to pozorišni ansambl iz Crne Gore koji je, kao višestruki pobjednik na crnogorskim Festivalima najviše puta učestvovao na saveznim pozorišnim festivalima, najprije na Hvaru, a potom u Trebinju.

          Pozorišni ansambl „Zahumlje“ je rasadnik iz kojeg su izrasla najznačajnija imena jugoslovenske pozorišne scene. Svoje prve korake u „Zahumlju“ počeli su Petar Banićević, Miloš Jeknić, Veljko Mandić, Drago Malović, Blagota Eraković, Mima Karadžić, Goran Bulajić i mnogi drugi.

          Posebno je značajan rad „Škole glume“ koja djeluje u okviru pozorišne djelatnosti. Rad ove škole od njenog osnivanja 2004. godine u saradnji sa izuzetnim pozorišnim pedagogom Petrom Pejakovićem, profesorom na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, svake godine rezultira sa po jednom pozorišnom predstavom. Značajan broj polaznika ove škole završio je akademije na Cetinju i Beogradu, što na najbolji način ilustruje opravdanost njenog postojanja kao izuzetnog „rasadnika“ glumačkih talenata.