FOLKLORNA SEKCIJA

          Jedan od najaktivnijih i, svakako, najznačajnijih stvaralačkih segmenata današnjeg „Zahumlja“ je i Folklorna sekcija kojа je osnovanа septembra 1975. godine, kako bi se proširio djelokrug rada „Zahumlja“. U početku je okupljala oko 50 entuzijasta da bi se kasnije značajno povećavao broj članova. Prvi rukovodilac (koreograf) bila je Radmila-Bela Petković koja je postavila brojne koreografije i koja je sa ansamblom radila do 2011. godine. Važnu ulogu u razvoju folklora u „Zahumlju“ imao je i pokojni prof. dr Vladimir Šoć koji je postavio par koreografija (Igre i pjesme iz Crne Gore, Igre iz Boke, kao i Igre iz Rožaja i Gusinja). Koreografije su postavljali i Dobrivoje Putnik (Bunjevačke igre), Milan Andrijanić (Vlaške igre i Igre iz Jugoistočne Srbije) kao i Goran Mitrović (Igre iz Bosilegrada). Prvi nastup folklorni ansambl je imao u Nikšiću 1976. godine sa pozajmljenim nošnjama, zatim iste godine zabilježeno je prvo učešće ansambla na Festivalu folklornih ansambala Crne Gore u Ulcinju. Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu i veoma visokom umjetničkom nivou svojih programa ovaj ansambl je već godinama član CIOFF-a (Svjetske organizacije folklora).

 

          Izuzetno zapaženi nastupi folklornog ansambla „Zahumlja“ su na umjetničkim scenama bivšeg SSSR-a (Moskva, Vladimir, Gus Hrustaljnij, Suzdalj, Vjošenskaja), Italije (Terni, Reggio Emilia, Corropoli, Moliterno, Fiuggi, Maćerata, Pellaro), Njemačke (Štutgart), Poljske (Katovice, Sosnovec), Turske (Čorum, Samsun), Iraka (Bagdad, Vavilon), Austrije (Beč – 5 godina uzastopno, Wineroneustadt), Grčka (Solun, Lefkada), Mađarska (Đonđoš, Eger), Rumunija (Ajud) Bugarska (Plovdiv) i drugih evropskih zemalja, kao i na prostorima bivše Jugoslavije, u okviru međunarodnih festivala folklora. Za izuzetan kvalitet i visoki umjetnički nivo svojih programa, ovaj Ansambl je na domaćim i međunarodnim festivalima folklora osvajao niz nagrada i priznanja.

          Omladinski i Dječji folklorni ansambli su počeli sa radom 2000. godine. Ansambli su učestvovali na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima na kojima su osvajali prva, druga i treća mjesta (Prvaci Crne Gore do 12 godina i do 16 godina bili su 2014. godine).

          Na Međunarodnom festivalu u Bileći tri puta su bili pobjednici, jednom drugoplasirani. Na Festivalu u Kraljama (Andrijevica) dva puta su bili pobjednici. Učestvovali su na festivalima u Novom Sadu, Užicu (Srbija), Ohridu, Bitolju, Istibanji (Makedonija), Sarajevu, Konjicu, Kiseljaku (BiH), Kolašinu, Podgorici i drugim mjestima. Imali su veliki broj koncerata i nastupa u Nikšiću. Danas ansambli broje oko 300 članova.