HOR

          Mješoviti hor „Zahumlja“ je prije prekida svog rada, uslovljenog finansijskim problemima, bio učesnik brojnih festivala horskog pjevanja u bivšoj Jugoslaviji, a gostovao je u Italiji u nekoliko navrata i jedan je od glavnih činilaca i sudionika stvaranja izuzetnog ugleda kakav „Zahumlje“ danas uživa na brojnim jugoslovenskim prostorima, pa i šire.

          Nakon skoro 25 godina prekida u radu, kao Feniks iz pepela, hor je „vaskrsnuo“ 2009. godine i započeo svoje aktivnosti po kojima je svojevremeno bio prepoznatljiv i na jugoslovenskim prostorima.

          Pod stručnim rukovodstvom profesora muzike Predraga Martinovića, nakon nepuna četiri mjeseca od početka rada, hor je pripremio cjelovečernji koncert koji je održan u Nikšiću. Povratnički koncert odjeknuo je tako snažno da su odmah nakon tog koncerta uslijedili pozivi za gostovanja.

          Danas ovaj ansambl na svom repertoaru ima preko 40 kompozicija u dva, muzički različita, žanrovska dijela: repertoar na kome su narodne pjesme sa crnogorskih prostora, starogradske pjesme, makedonske narodne pjesme, ruske pjesme, ciganske pjesme, zatim niz kompozicija koje hor izvodi a cappela, kao i popularne evergreen kompozicije sedamdesetih godina prošlog vijeka.