KNJIŽEVNI KLUB „POENTA POETIKA“

 

          Od jula 2014. godine u okviru „JU Zahumlje“ umjetnički život Nikšića, svojim radom i aktivnostima obogaćuje omladinski Književni klub „Poenta poetika“. Formiran je na inicijativu književnika Obrada Nenezića i Gorana Radojičića koji su vođeni idejom okupljanja nikšićke književne mladosti. Prema ocjenama Ministarstva kulture Crne Gore, osnivanje i rad KK „Poenta poetika“ jedan je od najznačajnijih dometa Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Cilj postojanja kluba prije svega je afirmacija umjetničkih vrijednosti koje mladi mogu promovisati svojim literarnim radom.

          Aktivnosti i programi ovog književnog kluba su dodatni pokretač kulturnih aktivnosti, a povezivanje mladih sa izdavačkim kućama i autorima, u zemlji i regionu jedan od ciljeva osnivanja. Osim u Nikšiću, mladi pjesnici „Poenta poetike“ nastupaju širom Crne Gore, a na književnim konkursima i festivalima u zemlji i regionu pojedinci su višestruko nagrađivani i njihova djela objavljivana. Kao rezultat zajedničkog rada i zalaganja mladih pjesnika, a uz pomoć opštinskih i državnih kulturnih institucija, KK „Poenta poetika“ objavljuje i zbornik „Mozaik“ koji na najbolji način reprezentuje rad mladih stvaralaca.       Zahvaljujući entuzijazmu članova, ali i podrškom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture, „Poenta poetika“ je postala prepoznatljivo ime i sinonim za kvalitetan vid okupljanje i interakcije mladih književnih stvaralaca.

          Nesumjivo, književni klub „Poenta poetika“, predalačkim radom svojih članova, vraća poeziji mjesto koje je nekada imala u gradu Vita Nikolića, Dragana Radulovića, Duga Krivokapića, Dušana Govedarice, Vukmana Otaševića, Mirka Banjevića, Vladimira Mijuškovića …